"Verhouden de belangen van accountants, die in essentie onafhankelijk, objectief en onpartijdig moeten opereren, zich niet slecht tot de belangen van een advocaat, die het cliëntbelang altijd voorop moet stellen?" Dat is een van de vele vragen die SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen heeft gesteld aan minister Wopke Hoekstra van Financiën en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

Aanleiding is een opinieartikel van hoogleraar Accountancy Marcel Pheijffer in het FD. Hij vindt dat een vergaande samenwerking tussen accountants en advocaten een verkeerd signaal afgeeft. Grote advies- en consultantskantoren staan namelijk klaar om de markt van de advocatuur te bestormen. De Big Four merken een groeiende vraag naar integrale dienstverlening bij bijvoorbeeld overnames.

Van Nispen wil weten hoe beide ministers hier naar kijken. Hij vraagt zich af in hoeverre huidige wetten en regels in de weg staan aan een vermenging van accountants en advocatenwerk, zoals bijvoorbeeld voorgesteld door Deloitte, EY en KPMG Meijburg die een deel van de markt voor juridische diensten willen overnemen.

Uit onderzoeksrapporten blijkt dat in onder meer Australië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika én Nederland perverse en verkeerde prikkels uitgaan van de samenloop tussen accountants en adviesdiensten. Van Nispen zou graag zien dat de ministers de markt dusdanig reguleren dat vermenging van accountancy en advocatenpraktijken geen doorgang kan vinden.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Jaarrekening, Kantoren, Civiel recht algemeen

Informatiesoort: Nieuws

  276
Gerelateerde artikelen