De fiscus controleert nu scherp op afgegeven VAR-WUO's (Verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming) en of deze terecht zijn afgegeven. Dat meldt Alfa Accountants en Belastingadviseurs op zijn website.

Het aantal zzp'ers groeit gestaag; het zijn aantrekkelijke medewerkers voor opdrachtgevers en de zzp'ers in kwestie profiteren van fiscale voordelen. Opdrachtgevers vragen hen vaak om een VAR-wuo, zodat zij geen loonbelasting, bijdrage Zvw en premies werknemersverzekeringen hoeven af te dragen.

De Belastingdienst bekijkt steeds kritischer wat voor soort Verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt afgegeven aan de aanvrager hiervan. Blijkt dat er een verkeerde VAR is afgegeven, dan kan dat met name voor de zzp'er vervelende consequenties hebben.

Maar ook de opdrachtgever moet oppassen, anders kan hij met terugwerkende kracht loonbelasting, bijdrage Zvw en premies werknemersverzekeringen verschuldigd zijn. Dit kan het geval zijn als de zzp'er een VAR-WUO heeft overhandigd, maar de zzp'er eigenlijk in loondienst werkt. De Belastingdienst beoordeelt namelijk de feitelijke arbeidsrelatie en kijkt alleen zijdelings naar wat er op papier is afgesproken.

Alfa meldt in het artikel verder hoe de werkgever zijn risico's kan beperken.

Bron: Alfa Accountants en Belastingadviseurs

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen