Na Apple moet nu Amazon.com eraan geloven. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) eist dat Luxemburg ongeveer 250 miljoen euro plus rente terugvordert van het Amerikaanse internetwarenhuis wegens niet-betaalde belasting. Amazon is gevestigd in het groothertogdom en geniet volgens Vestager illegale staatssteun door een gunstige belastingdeal uit 2003, die in 2011 werd verlengd.
Amazon hoefde over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen, en droeg daardoor vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, aldus Vestager. ,,Dat is illegaal onder de Europese regels. Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan multinationals die niet beschikbaar zijn voor anderen.''
 
Luxemburg hanteerde een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen, aldus de Deense. ,,Ze schoven met het grootste deel van hun winsten tussen twee in Luxemburg gevestigde Amazon-bedrijven. Bij het ene bedrijf werken 500 mensen, in het andere nul. Die houdstermaatschappij was een lege huls, zonder kantoren." Door de constructie drukte Amazon de belastingafdrachten.
 
In een reactie weerspreekt Luxemburg dat het schuldig is aan het geven van illegale staatssteun. Het land laat weten kennis te nemen van het besluit van Vestager en gaat het grondig analyseren.
 
De regering stelt dat ze altijd volledig heeft meegewerkt met Vestagers onderzoek en zegt hard mee te doen aan de strijd tegen ,,schadelijke belastingontwijking''. Ook claimt Luxemburg sterk te hechten aan ,,fiscale transparantie''.
 
Het is niet de eerste keer dat Vestager haar pijlen op Luxemburg richt. In 2015 werd het land opgedragen 30 miljoen euro terug te halen bij Fiat. Naar fiscale deals met McDonald's en het Franse energieconcern Engie doet de Europese Commissie nog onderzoek.
 
Vorig jaar augustus sommeerde Vestager de Ierse fiscus om 13 miljard euro achterstallige belasting te innen bij de Amerikaanse techreus Apple dat in Dublin zijn Europese hoofdzetel heeft. En Nederland heeft 25,7 miljoen euro belasting moeten terugvorderen van Starbucks omdat volgens Vestager de regels voor verrekenprijzen binnen het concern onjuist zijn toegepast. Die zaak ligt eveneens bij het Europees Hof van Justitie.
 

Bron: ANP

Rubriek: Internationaal belastingrecht

H&I: Actualiteiten

Informatiesoort: Nieuws

  198
Gerelateerde artikelen