Bijna 60% van de werkgevers in Nederland is niet goed op de hoogte van de werkkostenregeling (WKR) die sinds 1 januari van kracht is.

Dat blijkt uit onderzoek van geschenkenbedrijf WishWish onder 300 werkgevers met meer dan 10 werknemers. De vragen uit het onderzoek zijn beantwoord door functionarissen die betrokken zijn bij het beslissingsproces rondom HR, arbeidsvoorwaarden en personeelskosten.

Sinds 1 januari 2015 is de werkkostenregeling voor alle werkgevers verplicht. Bedrijven kunnen tot 1,2% van de loonsom belastingvrij verstrekken aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen zoals lunch, sportabonnementen, personeelsfeestjes en kerstgeschenken. Verstrekt een bedrijf meer, dan volgt een eindheffing door de Belastingdienst van 80%.

Op de vraag of er binnen de organisatie op enige manier actie is ondernomen rondom de WKR beantwoordt 30% ontkennend of dat men het niet weet. 22% stelt dat er wel een plan is gemaakt maar dat er (nog) geen actie is ondernomen. Volgens WishWish dreigt hierdoor een situatie te ontstaan dat werkgevers meer dan de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom besteden met forse eindheffingen als gevolg.

Verder constateert het onderzoek dat de verstrekkingen aan het personeel rake klappen krijgt door invoering van de WKR. Werkgevers proberen binnen de vrije ruimte te blijven waardoor zij fors schrappen in de extraatjes. Zo vervallen veel extra's die juist bedoeld zijn om medewerkers te stimuleren of gezond te houden. Van de onderzochte extra's wordt met name bespaard op het fietsplan (-33%), verjaardagscadeaus (-18%) en een jubileumattentie (-13%). Ook op kerstgeschenken wordt in 2015 bezuinigd (-8%). Volgens de onderzoekers blijven werkgevers dit, net als in 2014, wel het belangrijkste extraatje vinden (78%).

[ Bron: Redactie TaxLive/WishWish ]

Advertorial

Masterclass Werkkostenregeling
Op 20 april aanstaande vindt er onder leiding van loonbelastingspecialisten drs. P.W.H. Hoogstraten en D. van Leeuwerden in Utrecht een masterclass over de werkkostenregeling plaats. Er zijn nog plaatsen beschikbaar! Aanmelden kan via onze opleidingenshop.

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

0

Gerelateerde artikelen