Nederlanders met een Amerikaans paspoort doen op grote schaal afstand van hun Amerikaanse nationaliteit. Dat komt doordat veel mensen hun bankrekening dreigen te verliezen als ze geen belastingaangifte doen in de VS.

"De banken leggen een enorme druk op hen", zegt Daan Durlacher van Americans Overseas tegen BNR. Volgens deze organisatie, die Amerikanen in Nederland helpt, is het aantal mensen dat afstand wil doen van het Amerikaanse staatsburgerschap sinds 2016 verzesvoudigd. Dit jaar gaat het tot nu toe om zo’n 1700 mensen.

Ook fiscaal adviesbureau De Monchy & Röben herkent deze trend. Daar groeide het aantal personen dat wordt geholpen bij het doen van belastingaangifte in korte tijd explosief: van een handjevol naar vele tientallen per jaar.

Oorzaak van de problemen is de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). Deze wet moet belastingfraude tegengaan, maar verplicht banken ook om gegevens van Amerikanen in het buitenland door te geven aan de Amerikaanse belastingdienst. Vooral het doorgeven van het SSN, het Amerikaanse BSN-nummer, is in veel gevallen problematisch. Durlacher: "Veel per-ongeluk-Amerikanen hebben zo’n nummer helemaal niet."

Onlangs heeft staatssecretaris Snel van Financiën nog Kamervragen beantwoordt over de fiscale positie van Amerikaanse Nederlanders.

Bron: Redactie TaxLive/BNR

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

Rubriek: Internationaal belastingrecht

  848
Gerelateerde artikelen