Staatssecretaris Snel van Financiën brengt maandag 20 en dinsdag 21 mei een bezoek aan de Verenigde Staten. Snel wil onder meer de FATCA-problematiek bespreken. Snel: ”Ik sprak deze week met een aantal Nederlanders die problemen ervaart als gevolg van Amerikaanse FATCA-wetgeving. Zij worden geconfronteerd met hoge kosten en gedoe, terwijl ze niet eens wisten dat zij belastingplichtig waren in de Verenigde Staten. Ik ga volgende week in Washington mijn best doen om voor deze mensen een oplossing te vinden.”

FATCA

Amerikaanse onderdanen blijven altijd belastingplichtig in de VS, ook als zij in het buitenland wonen. Als gevolg van de FATCA worden zij nu allemaal bekend bij de IRS, omdat Nederlandse banken de plicht hebben informatie over hen uit te wisselen. Dit leidt tot onverwachte situaties: soms ontdekken mensen pas recent, na brieven van hun bank, dat ze Amerikaans onderdaan zijn. Bijvoorbeeld als zij zijn geboren in de VS.

Het grootste deel van deze groep in Nederland wonende Amerikanen hoeft in de VS uiteindelijk geen belasting te betalen. Zij moeten desondanks wel belastingaangifte doen, waarvoor zij een Amerikaans sofi-nummer nodig hebben. Het sofi-nummer bemachtigen en vervolgens aangifte doen is ingewikkeld en kostbaar. Nederlandse banken hebben op basis van de FATCA-wetgeving de verplichting om dit sofi-nummer met de VS te delen. Eind dit jaar loopt op dit punt overgangsrecht af, waardoor Nederlandse banken boetes riskeren en overwegen om deze groep uit te sluiten van hun diensten.

Staatssecretaris Snel zal bij de congresleden de vice-minister van Financiën, Justin Muzinich, aandacht vragen voor de problemen. Hij zal daarbij wijzen op zeven aanbevelingen die de Amerikaanse rekenkamer onlangs deed om de problemen op te lossen, bijvoorbeeld om de administratieve lasten te verzachten.

Cuba

Na het bezoek aan de VS reist Snel verder naar Cuba. Op 22 mei ondertekent hij daar namens Nederland het Caribisch Douaneverdrag samen met in ieder geval 12 andere landen. Deze landen vormen vanaf dan de kern van een nieuwe internationale organisatie, de Caribbean Customs Organization. Dit is een van de grootste samenwerkingsverbanden op het gebied van douanezaken waar Nederland deel van uitmaakt.

Door het douaneverdrag kunnen de landen die het verdrag ondertekenen beter, sneller en automatisch informatie uitwisselen over goederen. Daarmee kunnen de douanes van de landen nauwkeuriger inschatten bij welke goederen controle wenselijk of nodig is. Zo kan fraude en bijvoorbeeld drugssmokkel beter worden tegengegaan.

Bron: Rijksoverheid

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  655
Gerelateerde artikelen