Vanaf volgend jaar moeten Nederlandse gepensioneerden die in Duitsland wonen belasting betalen in Nederland. Door dit nieuwe verdrag kunnen ze tot een kwart van hun besteedbaar inkomen verliezen. Een aantal van hun komt in actie tegen het plan.

Nederland en Duitsland hebben samen een nieuw belastingverdrag opgesteld. Nederland zal belasting heffen van gepenioneerde Nederlanders die in Duitsland wonen, wanneer hun gezamenlijke inkomen uit pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering hoger ligt dan 15.000 euro. De staat heeft hiertoe besloten omdat ze veel belasting misloopt. Deze gepensioneerden betalen nu namelijk belasting in hun woonstaat.

Na het zomerreces zullen de Eerste en Tweede Kamer over dit nieuwe verdrag stemmen. Het ziet ernaar uit dat het verdrag in zijn huidige vorm zal worden aangenomen.

Er wonen ongeveer 5500 gepensioneerde Nederlanders in Duitsland. Een groep van 80 gepensioneerden verzet zich tegen het belastingverdrag. Zij verklaren dat hun besteedbaar inkomen 8 tot 28 procent zal dalen, terwijl velen een huis hebben gekocht in Duitsland op basis van hun huidige inkomen. Door het nieuwe verdrag kunnen ze in de problemen komen. Ze beweren ook dat de staat geen inkomsten misloopt, omdat ze geen gebruik meer maken van Nederlandse voorzieningen.

Er ligt al een overgangsregeling klaar, waarin is opgenomen dat de belastingdruk gedurende zes jaar geleidelijk wordt opgevoerd. Deze regeling kan volgens Peter Essers, Eerste Kamerlid voor het CDA, wellicht iets worden versoepeld ten gunste van de gepensioneerden.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

7

Gerelateerde artikelen