Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland is in het eerste kwartaal met meer dan een kwart gestegen. Daarmee is de hypotheekmarkt volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) fors gegroeid, nadat vorig jaar nog sprake was van een flinke afname. Dit lijkt ook op veel activiteit op de woningmarkt te duiden.

Het platform registreerde in januari, februari en maart 115.108 hypotheekaanvragen, tegen 91.050 een jaar terug. Zowel voor de aanschaf van een woning als voor een over- of bijsluiting zijn de cijfers flink gestegen. Verder valt volgens HDN op dat er beduidend meer aanvragen waren voor een hypotheek voor een nieuwbouwwoning.

Ook het gemiddelde hypotheekbedrag van huizenkopers zat in de lift en steeg vergeleken met een jaar terug 7 procent tot 364.640 euro. Huizenkopers zijn in verhouding tot het eigen inkomen meer gaan lenen, kan HDN opmaken uit de cijfers. Een jaar terug leenden ze gemiddeld nog 3,93 keer het eigen brutojaarinkomen, afgelopen kwartaal is dit gestegen naar 4,02 keer.

Het merendeel van alle Nederlandse hypotheekaanvragen loopt via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Daardoor geven de cijfers van de coöperatieve vereniging van hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen een breed beeld van de hypotheekmarkt.

In heel vorig jaar kwam het aantal hypotheekaanvragen nog bijna 30 procent lager uit dan in 2022. Die sterke afname kwam vooral door een flinke daling bij het aantal over- of bijsluitingen. HDN schreef dat toe aan het feit dat veel mensen vooral begin 2022 wel massaal over- en bijsloten om verdere rentestijgingen voor te zijn.

Later deze week komt ook makelaarsorganisatie NVM met haar kwartaalcijfers. Na een periode van prijsdaling door het oplopen van de hypotheekrente begonnen de huizenprijzen vorig jaar weer te stijgen. Maar het woningtekort in Nederland begint wel nijpend te worden. Makelaars merken dat er de laatste tijd veel minder woningen te koop staan. Dit was zaterdag goed te merken bij de NVM Open Huizen Dag. Het evenement trok veel minder bezoekers dan de voorgaande editie omdat er minder huizen meededen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Huwelijksvermogensrecht

205

Gerelateerde artikelen