Vanaf 1 september mogen werknemers in Nieuw-Zeeland zich laten uitbetalen in cryptovaluta. De de Inland Revenue Department van de eilandengroep heeft onlangs een beleidsregel gepubliceerd waarin staat dat cryptovaluta zoals bitcoins volledig legaal zijn.

Werkgevers mogen loonbetalingen in crypto verrekenen. De beleidsregel bevat ook aanwijzingen hoe belastingtechnisch moet worden omgegaan met de cryptobetalingen. De cryptobetalingen moeten bijvoorbeeld onderdeel zijn van het normale salaris en telkens een vast bedrag bevatten. Dit betekent dat andere soorten betalingen, zoals aandelen of bonussen, niet onder deze regeling vallen en niet in crypto mogen worden uitbetaald.

Andere eisen van de Nieuw-Zeelandse fiscus zijn dat de cryptomunten direct vrij besteedbaar zijn (geen 'lock-up'-periode hebben) en dat de cryptovaluta direct omgezet kan worden in normale valuta (zogenoemde fiatvaluta) op een beurs. Cryptomunten die dat niet kunnen zijn niet voldoende 'geldachtig' om te worden beschouwd als salaris of loon, zo schrijft Coinnounce.

In Nederland is uitbetaling in cryptovaluta ook mogelijk. Op Salarisnet staat te lezen: "De enige wettelijke eis in Nederland is dat het verplicht is om in ieder geval het minimumloon in euro’s uit te betalen. Alles daarboven wordt gezien als betaling in natura, dus ook cryptovaluta."

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Loonbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  505
Gerelateerde artikelen