Wie een waarborgsom stort op een derdengeldenrekening van een notaris of advocaat zal in steeds meer gevallen negatieve rente moeten betalen. Uit een rondgang langs enkele notarissen blijkt overigens dat cliënten zonder morren de rente betalen.
Partijen die zaken via een notaris laten lopen, storten hun bedragen niet op de zakelijke rekening van het notariskantoor, maar op zijn derden(gelden)rekening of kwaliteitsrekening. Dat betreft waarborgsommen, koopsommen en geld uit een hypothecaire geldlening.
Zodra het saldo boven de grens uitkomt (bij de meeste banken 2,5 miljoen euro, maar bij ING 1 miljoen euro), dan moet de notaris zelf negatieve rente betalen aan de bank. Deze kosten zal hij doorbelasten aan zijn klanten. Bij een koopsom van bijvoorbeeld een huis van €350.000 betekent dat rond de €70 aan extra kosten voor de koper.
Boosdoener van deze negatieve rente is de Europese Centrale Bank die de hoogte van de rente bepaalt. Die rente is al lange tijd extreem laag. Dat komt omdat de ECB niet wil dat mensen sparen, maar juist geld uitgeven.
De redactie van het juristenblad Mr Online vroeg enkele notarissen hoe deze extra kosten vallen in hun klantenkring. De algemene tendens is dat hun cliënten er 'niet moeilijk over doen'. "Deze post is opgenomen in de eindfactuur voor de koper, en valt tussen de doorgaans hoge bedragen niet echt op – mogelijk een reden dat er niet over wordt geklaagd", is een reactie van een notaris.
Om deze post zo laag mogelijk te houden adviseert een van de notariskantoren in het artikel om het bedrag van de koopsom voor een huis zo laat mogelijk – één tot twee dagen voor de passeerdatum – op een derdengeldenrekening te storten.
Bron: Mr Online
Informatiesoort: Nieuws