Een doorstromer met een eerste huis van na 2013 heeft door minder gunstige fiscale regels een slechter vooruitzicht om groter te gaan wonen dan een oudere doorstromer. De Hypotheekshop pleit er voor dat dit aspect wordt meegewogen in de aanstaande evaluatie van de eigenwoningregeling.

Zogenoemde annuïtaire doorstromers, die als starter hun eerste woning na 1 januari 2013 hebben gekocht, hebben een voorwaardelijk recht op hypotheekrenteaftrek. Die voorwaarde luidt dat zij in maximaal 30 jaar hun hypotheek volledig annuïtair moeten aflossen. Het gevolg is dat verhuizen naar een duurdere woning, ondanks de lagere hypotheekrente van dit moment, vaak zorgt voor hogere maandlasten omdat het bedrag aan aflossing toeneemt.

Dat is een groot verschil met de doorstromers uit de periode daarvoor, die nog gebruik kunnen maken van hun oude rechten. Doorstromers met voldoende oude rechten mogen tot 50% van de nieuwe woningwaarde een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, waarover zij alleen (aftrekbare) rente hoeven te betalen.

Hoewel een vergelijking op maandlasten tussen annuïtaire doorstromers en doorstromers met oude rechten volgens de Hypotheekshop deels een vergelijking van appels met peren is, zorgt de volledige aflosverplichting wel voor andere kansen op de woningmarkt voor de verschillende groepen doorstromers. Zowel qua financiële haalbaarheid als qua hoogte van de maandlasten.

Het zou goed zijn, zo stelt de hypotheekbemiddelaar, als dit aspect wordt meegewogen in de evaluatie van de fiscale eigenwoningregeling die aanstaande is.

Bron: Hypotheekshop

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

  323
Gerelateerde artikelen