Bijna de voltallige oppositie wil dat het nieuwe kabinet de afschaffing ongedaan maakt van de belasting op dividend, de winstuitkering door bedrijven aan aandeelhouders. GroenLinks, SP, PvdA, 50PLUS, Partij voor de Dieren, DENK en PVV wijzen erop dat de maatregel in het verkiezingsprogramma van geen enkele partij voorkwam, ook niet van de coalitiepartijen.
GroenLinks, SP en PvdA spreken van een geschenk voor buitenlandse aandeelhouders. Zij vragen zich af wat de maatregel, die de schatkist 1,4 miljard euro kost, oplevert. Volgens links heeft premier Mark Rutte zich laten ompraten door de werkgevers.
 
Volgens Rutte is de maatregel bedoeld om bedrijven naar Nederland te trekken zodat hier extra mensen aan de slag kunnen en om werkgelegenheid hier te behouden. Hij wees er ook op dat andere landen in Europa kijken naar het verlagen van de eigen belastingdruk. Hij noemde de maatregel ,,cruciaal''.
 
De oppositie wil van de premier ook weten welke topmensen van het bedrijfsleven bij hem hebben aangedrongen op afschaffing van de dividendbelasting. Maar Rutte wil daar niks van weten. ,,Dat maakt ons werk onmogelijk." Volgens hem gaat het hier om een principiële kwestie.
 
De oppositie trekt, op SGP en Forum voor Democratie na, samen op om de dividendbelasting te behouden. Vooral de VVD moest zich verdedigen, zeker toen fractievoorzitter Klaas Dijkhoff bekende dat hij er niet zeker van is dat bedrijven zich door de maatregel in Nederland vestigen of hier blijven. Dijkhoff wees de oppositie erop dat vasthouden aan de belasting een even grote gok is, omdat de oppositie ook niet weet of dat geen banen zou kosten.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

0

Gerelateerde artikelen