Onlangs heeft de Europese Commissie een onderzoek gepubliceerd naar ongeoorloofde staatssteun van Nederland aan sportkledingbedrijf Nike. Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager stelt dat de Nederlandse fiscus het Amerikaanse bedrijf, in strijd met de Europese regels, bevoordeelde.

De Commissie heeft Nederland een maand de tijd gegeven om te reageren op het besluit, dat 5 juli 2019 is gedateerd. Ook is nog om aanvullende informatie gevraagd. De mededeling van de Commissie is een uitwerking van het in januari aangekondigde onderzoek.

Van 2006 tot 2015 heeft de Nederlandse fiscus vijf fiscale rulings (APA’s) afgegeven. In deze rulings is een methode overeengekomen om de royalty te kunnen berekenen die Nike European Operations Netherlands en Converse Netherlands moeten betalen voor het gebruik van het intellectuele eigendom.

De Commissie heeft onderzocht of de aftrekbare royaltybetalingen, waarvan de hoogte op basis van de rulings wordt berekend, niet hebben geleid tot een te hoge verlaging van de Nederlandse belastinggrondslag van de ondernemingen van European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands sinds 2006. Wanneer deze royaltybetalingen niet overeenkomen met de betalingen die onder vergelijkbare omstandigheden tussen onafhankelijke ondernemingen zouden zijn overeengekomen heeft Nederland de Nike-groep een selectief voordeel verleend. Dit voordeel bestaat uit toestemming aan de Nike-groep om minder belastingen te betalen dan andere onafhankelijke vennootschappen of groepsvennootschappen waarvan de transacties geprijsd worden in overeenstemming met marktvoorwaarden. Wanneer dit wordt bevestigd, zou er sprake zijn van onrechtmatige staatssteun.

NRC heeft een uitgebreid artikel gewijd aan het Europese onderzoek naar de fiscale deal met Nike.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen