De rekening van de fraude bij landsadvocaat Pels Rijcken is inmiddels opgelopen naar 16 miljoen euro, meldt het Financieele Dagblad op basis van onderzoek. De 36 aandeelhouders van het prestigieuze advocatenkantoor draaien daar vooralsnog persoonlijk voor op, schrijft de krant.

Het is nog steeds onduidelijk in hoeverre de schade te verhalen valt op de nalatenschap van topman Frank Oranje. Pels Rijcken heeft vanwege de fraude inmiddels een wettelijk verplichte mededeling gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Uit die mededeling blijkt dat de jaarrekeningen van 2019 en eerdere boekjaren als gevolg van de malversaties "in ernstige mate" tekortschieten. Verder blijkt dat "de onttrokken gelden en gemaakte kosten als gevolg van de fraude" per 31 december 2020 op "circa €16 mln" zijn geschat.

Het kantoor van de landsadvocaat werd precies een jaar geleden door het Openbaar Ministerie ingelicht over een strafrechtelijk onderzoek naar Frank Oranje, toen nog notaris, partner en bestuursvoorzitter van Pels Rijcken. Hij sluisde over een periode van 18 jaar bijna 12 miljoen euro van cliënten van Pels Rijcken naar privérekeningen, waaronder geld van de overheid. In november vorig jaar maakte Oranje een einde aan zijn leven.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht, Kantoren

16

Gerelateerde artikelen