Demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij geeft zondag 21 januari a.s. een lezing over het nieuwe box 3-stelsel tijdens de Second Home Beurs in MECC Maastricht. Van Rij houdt in de arena van investeerders van vakantiewoningen een verhaal over de betekenis van het nieuwe stelsel voor bezitters van vakantiewoningen.

Box 3 is een veelbesproken kwestie bij bestaande en toekomstige eigenaren van vakantiewoningen. De één koopt een vakantiewoning puur voor eigen gebruik, de ander als investering om rendement te maken of een combinatie hiervan. In september 2023 presenteerde Van Rij de contouren van het vernieuwde stelsel.

Het nieuwe stelsel werkt toe naar belasting op basis van werkelijk rendement. Voor vakantiewoningen geldt een uitzonderingspositie. Hier wordt een verschil gemaakt tussen puur eigen gebruik en inkomsten uit verhuur. Als de vakantiewoning niet wordt verhuurd is het eigen gebruik belast met een vastgesteld rendement. Bij volledige verhuur van de vakantiewoning geldt vermogenswinstbelasting en zijn de kosten aftrekbaar. Een langjarige administratieplicht is daarbij onvermijdelijk. De waardeontwikkeling wordt belast bij verkoop.

De gepresenteerde contouren van het stelsel leverden meer dan 1.000 reacties op. De reacties op de nieuwe plannen worden nu verwerkt. Naar verwachting wordt het nieuwe stelsel deze zomer door de Kamer behandeld. Het nieuwe box 3-stelsel zou op 1 januari 2027 moeten ingaan maar invoering is onzeker door de demissionaire status van het huidige kabinet.

Marnix van Rij licht met de lezing het nieuwe stelsel toe en zal vragen vanuit het publiek beantwoorden. De presentatie is op zondag 21 januari om 12 uur tijdens de Second Home Beurs in MECC Maastricht en gratis toegankelijk door voorregistratie op secondhome.nl.

Bron: Second Home

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

16602

Gerelateerde artikelen