Staatssecretaris Menno Snel van Financiën kondigde eerder dit jaar aan dat Nederland belastingontwijking via zogenoemde brievenbusfirma's hard gaat aanpakken. Hij wil daarin zelfs een stapje verder gaan dan Europese richtlijnen voorschrijven. Voorzitter Wouter Paardekooper van AmCham sprak van ,,een radicale breuk'' met het beleid van de afgelopen decennia.

Gunstige belastingregels zijn belangrijk voor het vestigingsklimaat in Nederland, aldus Paardekooper. Verslechtering daarvan is volgens hem ,,een sluipmoordenaar''. De effecten worden pas na een paar jaar zichtbaar, omdat bedrijven hun investeringen geleidelijk afbouwen. ,,Maar wat eenmaal weg is krijg je nooit meer terug.''
 
De staatssecretaris zelf benadrukte evenwel dat de reputatie van Nederland op het spel staat en dat ook het bedrijfsleven daar schade van kan ondervinden. Het vorige kabinet heeft volgens hem al veel gedaan om Nederland van het stempel van belastingparadijs af te helpen, maar dat is slechts ten dele gelukt.
 
Snel oogstte bijval van andere sprekers. ,,We worden internationaal nog steeds aan de schandpaal genageld'', zei Jan van de Streek, hoogleraar fiscaal concernrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Veel landen maken belastingdeals met bedrijven, erkende hij. ,,Maar wij hebben er wel een industrietje van gemaakt.''
 
De komende maanden worden de belastingplannen van het kabinet verder uitgewerkt tot wetgeving. De eerste concrete resultaten daarvan worden naar verwachting met Prinsjesdag bekendgemaakt.
 
 

 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Dossiers: Prinsjesdag 2018

21

Gerelateerde artikelen