De Amerikaanse president Donald Trump wil onderzoek uitvoeren naar het Franse belastingplan voor grote techbedrijven. Mogelijk gebruikt de Amerikaan de bevindingen van het onderzoek om tegenmaatregelen tegen Frankrijk te nemen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg.

Frankrijk wil dat grote techondernemingen meer belasting betalen. De bedrijven vestigen zich nu in fiscaal aantrekkelijke landen als Ierland en Luxemburg terwijl ze enorme omzetten draaien in andere lidstaten. Dat is tegen het zere been van Parijs.

Volgens de bronnen zouden de Verenigde Staten kunnen beslissen om als tegenmaatregel tarieven op Franse producten in te stellen. Ook zou Frankrijk met handelsbeperkingen te maken kunnen krijgen.

De belasting wordt geheven bij bedrijven zoals Google, Facebook, Apple en Amazon. Deze bedrijven draaien wereldwijd een omzet van minstens 750 miljoen euro, en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro. Het belastingtarief bedraagt drie procent over de inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies.

Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf. De belasting moet in 2019 al 400 miljoen euro in het laatje brengen, en 650 miljoen in 2020.

De Franse regering mikte lang op een Europese belasting, maar enkele maanden geleden bleken de plannen niet haalbaar. Toen maakte de Franse minister van financiën Bruno Le Maire meteen bekend dat Frankrijk een eigen belasting zou gaan invoeren.

Bron: ANP

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  316
Gerelateerde artikelen