Het kabinet gaat een aantal maatregelen onderzoeken die het ontwijken van dividendbelasting door middel van 'stripping' moeten tegengaan. Dat meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. Het ontwijken van de belasting op winstuitkering aan aandeelhouders is "onwenselijk", en ingrijpen is dan ook "noodzakelijk", aldus de bewindsman, want de huidige maatregelen schieten tekort.
Bij dividendstripping worden de economische en juridische rechten tot dividenden opgesplitst om zo een belastingvoordeel te behalen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld het juridisch eigendom van de aandelen (tijdelijk) uitgeleend aan een andere partij die een gunstigere belastingsituatie heeft, zoals bijvoorbeeld een Nederlandse aandeelhouder die de dividendbelasting wel kan verrekenen. Hierdoor wordt de heffing van dividendbelasting beperkt of voorkomen. Dat verrekenen (of teruggave) wordt mogelijk aan banden gelegd, oppert Van Rij.
Eind vorig jaar is een internetconsultatie gehouden waarin zes maatregelen zijn voorgesteld om dividendstripping te bestrijden. Het kabinet heeft nu bekend gemaakt welke maatregelen worden onderzocht en verder worden uitgewerkt. Het gaat om de volgende maatregelen waarvan het kabinet gaat bekijken of en hoe ze kunnen worden verwerkt in een wetsvoorstel:
- beperken verrekening of teruggaaf van dividendbelasting (netto rendement/grondslag-benadering);
- strengere documentatieverplichtingen;
- wettelijk vastleggen van de peildatum waarop wordt bepaald wie het recht heeft het dividend te ontvangen;
- introductie van een wettelijke bepaling waarmee kan worden bepaald of een persoon (samen met verbonden partijen) het economisch belang bij de aandelen houdt.
Het kabinet gaat ook kijken of de informatie- en bewijspositie van de Belastingdienst kan worden verbeterd. Daarnaast wordt er ook verder onderzocht of er een aanvullende maatregel moet komen die zich richt op pensioenfondsen.
Bron: Ministerie van Financiën