De Duitse fiscalist Hanno Berger speelde een hoofdrol in het cum/ex-schandaal bij onze oosterburen rond omvangrijke belastingfraude met dividenden, ook wel dividendstripping genoemd. Hij ging onlangs in hoger beroep bij het constitutionele hof in Karlsruhe tegen zijn veroordeling tot acht jaar cel, maar heeft die procedure verloren. De advocaat van Berger, Philipp Fölsing, zegt dat hij de zaak nu voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal brengen.

Eind 2022 werd de Duitse bedenker van het dividendfraudesysteem al veroordeeld tot acht jaar cel. Berger werd schuldig bevonden aan belastingontduiking tussen 2007 en 2011. Berger werd mei 2023 opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld maar dit keer voor verschillende vormen van belastingontwijking. De man was ooit belastinginspecteur, maar werd daarna belastingadvocaat en -adviseur.

Berger had een klacht bij het constitutionele hof, het 'Bundesgerichtshof', ingediend tegen de afwijzing van zijn eerste beroep. Het Bundesgerichtshof vond zijn argumenten dat hij geen eerlijk proces kreeg en dat zijn procedurele rechten zouden zijn geschonden, niet overtuigend. De afwijzing door het constitutionele hof is definitief en betekent dat beide 'lagere' vonnissen van de rechtbanken in Bonn en Wiesbaden geëffectueerd kunnen worden. Berger riskeert bij elkaar maximaal vijftien jaar gevangenisstraf maar de verwachting is dat de straf minder streng uitvalt.

De 72-jarige Berger ging ooit aan de slag als belastingdienstmedewerker en raadde later als belastingadviseur talrijke cum/ex-deals aan bij vermogende cliënten waarmee hij miljoenen verdiende. In 2012 maakte Duitsland een einde aan de maas in de wet die dit mogelijk maakte. In 2021 besloot het Bundesgerichtshof bovendien dat dividendstripping als belastingontduiking moest worden beschouwd waardoor strafrechtelijke vervolging mogelijk werd. Berger vluchtte voor justitie naar Zwitserland totdat hij in februari 2022 aan Duitsland werd uitgeleverd. Door de fraude is de Duitse staat volgens schattingen 10 miljard euro aan belastinginkomsten misgelopen.

Bron: Bloomberg/WDR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht

540

Gerelateerde artikelen