Nederlanders met meer dan 57.000 euro op hun spaarrekening moeten mogelijk extra box 3-belasting betalen. Volgens een berekening van ABN AMRO MeesPierson ligt het verwachte rendement op die spaarrekeningen hoger dan waar de Belastingdienst eerder van uitging.

Zo ging de fiscus in de voorlopige aanslag voor 2023 uit van een zogeheten forfaitaire rente op contanten, spaargeld en deposito's van 0,36 procent. Die rente is een aanname van de Belastingdienst, op basis van het verwachte rendement dat spaarders halen. Daarmee berekent de fiscus de te betalen belasting in voorlopige aanslagen. Het rentetarief is gebaseerd op een raming van het Centraal Planbureau (CPB).

ABN AMRO MeesPierson stelt echter dat de forfaitaire rente op 0,92 procent zal uitkomen. Dat betekent dat mensen met veel tegoed op de bank, die al een voorlopige aanslag over het afgelopen jaar hebben gehad, daarover 2,5 keer zoveel belasting moeten afdragen. Er wordt dan gerekend met het bedrag dat op bankrekeningen stond op 1 januari 2023.

Het definitieve forfaitaire percentage voor banktegoeden moet nog worden bekendgemaakt door de Belastingdienst, dat daarvoor kijkt naar maandelijks gepubliceerde informatie van De Nederlandsche Bank (DNB).

Lees ook de column over dit onderwerp van vermogensexpert René Bruel.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

3835

Gerelateerde artikelen