De Verenigde Staten en vijf Europese landen hebben een akkoord gesloten over een digitale belasting. De vijf landen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk, zullen hun bestaande belastingen op de diensten van techbedrijven aanpassen naar een gezamenlijke afspraak. In ruil daarvoor schaffen de VS een reeks importheffingen op diensten uit die landen af.

Met het akkoord komt er een einde aan een slepend conflict dat een deal had kunnen ondermijnen over belasting voor multinationals die door 136 landen werd overeengekomen. Zodra dat akkoord in de komende twee jaar van kracht wordt moeten multinationals in alle landen waar ze actief zijn 15 procent belasting betalen.

Vooral techbedrijven deden dat nog niet. Verschillende landen vonden dat oneerlijk en kwamen daarom met een eigen digitaks voor ondernemingen die diensten aanbieden zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple, Netflix en Amazon. De VS zagen dat als een aanval op de eigen techsector en reageerden met strafheffingen op producten uit de landen die zo'n belasting hadden ingesteld.

Die heffingen verdwijnen nu. De Europese landen zullen bedrijven de belasting die ze hebben afgedragen terugbetalen als die meer is dan onder de nieuwe afspraken.

Bron: ANP

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  253
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS