De drie aanvraagformulieren voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen op de website van het UWV zijn gewijzigd. De vragen over collectief ontslag zitten in een eerder deel van de aanvraag. En werkgevers krijgen niet meer automatisch uitstel voor onderhandelingen.

Het UWV wil zo snel mogelijk weten wanneer een werkgever 20 of meer mensen wil ontslaan. De werkgever moet zich dan vaak houden aan de regels voor collectief ontslag en dit eerst apart melden. Ook moet de medezeggenschap in veel gevallen worden betrokken bij ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Het UWV beoordeelt nu eerder of een werkgever aan deze verplichtingen heeft voldaan. De vragen over collectief ontslag en medezeggenschap in het aanvraagformulier zijn daarom verplaatst: van deel C (onderbouwing) naar deel A (gegevens werkgever).

Niet altijd uitstel

Een andere wijziging is dat werkgevers niet meer automatisch uitstel krijgen om te onderhandelen met werknemers. Het UWV kijkt eerst of zij dat in de twee maanden daarvoor ook al hebben gehad. Is dat het geval, dan is uitstel niet meer mogelijk. Uitstel is ook niet mogelijk als de regels voor collectief ontslag en medezeggenschap niet zijn gevolgd.

Daarnaast zijn alle drie de formulieren nu beter toegankelijk voor mensen met een (visuele) handicap. In de structuur, maar ook in de tekst.

Zie de website van het UWV voor de gewijzigde ontslagformulieren.

Bron: UWV

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

15

Gerelateerde artikelen