De ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten pleiten in een brief aan de Tweede Kamer voor een hardheidsclausule bij de terugbetaling van de belastingschulden die tijdens de coronacrisis zijn opgebouwd. Ondernemers hebben daarvoor vanaf oktober van dit jaar 60 maanden de tijd, maar in voorkomende gevallen moet maatwerk mogelijk zijn en moet de termijn worden verlengd.

Om een doorstart, saneringsakkoord of het stoppen van een bedrijf kansrijker te maken en onnodige faillissementen te voorkomen, zou het UWV in bepaalde gevallen de transitievergoeding moeten overnemen. Verder pleiten de organisaties onder meer voor versnelde btw-teruggave door de Belastingdienst bij oninbare vorderingen en een oplossing voor pensioenverlies bij faillissement of bedrijfsbeëindiging.

Volgens cijfers van de Belastingdienst hebben 274.000 bedrijven belastinguitstel aangevraagd, waarvan nog zo’n 20 miljard euro open staat. Onderzoek van de Kamer van Koophandel laat zien dat 13 procent van de ondernemers op dit moment schulden of betaalachterstanden heeft, vooral bij de Belastingdienst (55 procent), toeleveranciers (25 procent) en banken (22 procent). Ongeveer 220.000 ondernemers maken op dit moment de afweging om te stoppen of door te gaan, en bezien hoe zij dit kunnen doen.

De organisaties wijzen niet alleen op het grote aantal ondernemers dat problematische schulden heeft als gevolg van corona maar ook op de gevolgen van de Oekraïne-oorlog. Die belemmeren hen in de mogelijkheden om hun liquiditeits- en solvabiliteitsproblemen op te lossen en voeren de schulden juist verder op, zo schrijven zij in de gezamenlijke brief. De Tweede Kamer debatteert op 12 mei met de ministers Adriaansens, Van Gennip en Kaag over het coronasteunpakket.

Bron: VNO-NCW/MKB Nederland/VNG

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

Dossiers: Corona

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

13

Gerelateerde artikelen