Rechtbank Zeeland - West-Brabant oordeelt dat het aanbieden van opslagruimte moet worden aangemerkt als de verhuur van een onroerende zaak. X bv heeft dan geen recht op aftrek van voorbelasting.

X bv exploiteert een opslagbedrijf. Ondernemers en particulieren kunnen tegen vergoeding (een deel van) containers van X bv huren om goederen in op te slaan. De openingstijden van het bedrijf zijn beperkt. X bv zorgt voor de bewaking, transportwagentjes in de opslagruimte, een bestelbus en een aanhangwagen. In de opslagruimte zijn geen aansluitingen voor elektriciteit. In geschil is of er sprake is van verhuur van een onroerende zaak en of X bv recht heeft op aftrek van voorbelasting.

Rechtbank Zeeland - West-Brabant oordeelt dat er sprake is van verhuur van een onroerende zaak. X bv heeft dan geen recht op aftrek van voorbelasting. De rechtbank overweegt hierbij dat het passieve karakter van de verhuur, ondanks de extra faciliteiten die X bv aanbiedt, niet verloren gaat. Volgens de rechtbank zijn deze extra faciliteiten niet meer dan bijkomende diensten die zijn bedoeld om de hoofdprestatie, de verhuur, aantrekkelijk te maken. Het gelijk is aan de inspecteur.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 15

Wet op de omzetbelasting 1968 11

Editie: 15 juli

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

  23
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen