Bedrijven hebben alleen recht op individuele overheidssteun als wordt voldaan aan twee fiscale voorwaarden. Dit om te voorkomen dat zij gebruik maken van overheidssteun, maar daarnaast belasting ontwijken. Dat heeft de ministerraad besloten na een voorstel van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën.

Het betreffen fiscale voorwaarden op het gebied van vestigingsplaats en transacties. Een bedrijf dat individuele overheidssteun aanvraagt, mag niet gevestigd zijn in een land met een te laag belastingtarief. Hiertoe worden gerekend landen met een winstbelastingtarief van minder dan 9% en landen die op de Europese zwarte lijst staan. Verder mag er geen sprake zijn van transacties aan landen met een te laag belastingtarief. Dit betekent dat Nederlandse vestigingen van het bedrijf geen renten of royalty’s mogen betalen aan vestigingen van het concern in landen met een te laag belastingtarief of landen die op de Europese zwarte lijst staan.

De vestigingsplaatsvoorwaarde geldt ook voor directe en indirecte deelnemingen en de directe aandeelhouders van het bedrijf dat overheidssteun aanvraagt. Hierbij wordt alleen gekeken naar aandeelhouders die een belang hebben van meer dan 10%. Verder geldt er een uitzondering als een bedrijf met deelnemingen daadwerkelijk reële operationele activiteiten verricht in landen met een te laag belastingtarief. Dit wordt van geval tot geval beoordeeld.

Om bedrijven die gebruik willen maken van overheidssteun, maar die niet voldoen aan de gestelde voorwaarden, tegemoet te komen is er een aparte regeling. Deze bedrijven kunnen alsnog overheidssteun krijgen als zij binnen 12 maanden alsnog voldoen aan de voorwaarden en geen gebruik meer maken van onwenselijke belastingconstructies.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Belastingrecht algemeen, Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 22 juni

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen