Rechtbank Den Haag oordeelt dat contributies betaald aan X niet belast zijn met omzetbelasting, doordat geen rechtstreeks verband bestaat met organisatie van evenementen.

X is een vereniging van liefhebbers voor terreinvoertuigen en organiseert in dit kader evenementen. Leden betalen contributie en hebben toegang tot de evenementen, niet-leden betalen toegang per evenement. X maakt bezwaar tegen de voldoening op aangifte omzetbelasting 2021. In geschil is of de contributie belastbaar is voor de omzetbelasting. De inspecteur stelt dat de leden door betaling van contributie recht hebben op het bijwonen van evenementen. X stelt dat geen rechtstreeks verband bestaat tussen de contributie en haar activiteiten en gaat in beroep.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat geen sprake is van een rechtstreeks verband. Leden kunnen het organiseren van evenementen niet afdwingen. Dat een lid kan dreigen het lidmaatschap op te zeggen maakt dit niet anders. Ook als leden alleen contributies zouden betalen opdat zij mee kunnen doen aan evenementen, worden de evenementen niet specifiek georganiseerd met het doel contributies te verkrijgen. De contributie is daarom niet belastbaar. Het beroep is gegrond.

Lees ook het thema Non profit: vrijgesteld van btw of toch belast?

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 11

Wet op de omzetbelasting 1968 1

Instantie: Rechtbank Den Haag

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 19 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

737

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen