Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X in verband met de huuropbrengst ab-inkomen heeft genoten. Dit geldt niet alleen voor de bedragen die niet zijn doorgestort naar A bv, maar ook voor de bedragen die wel zijn doorgestort naar A bv.
Belanghebbende, X, houdt de aandelen in A bv. A bv verhuurt een perceel, dat zij in eigendom heeft, aan haar gevoegde dochter B bv. In 2013 verhuurt X een deel van het perceel van A bv aan Q bv en ontvangt de huur van € 45.000. Naar aanleiding van een boekenonderzoek deelt de inspecteur mee dat hij de door X ontvangen huur van € 45.000 aanmerkt als een verkapte winstuitdeling van A bv. Verder kondigt hij ook aan dat de gebruikelijkloonregeling van toepassing is. Volgens X is er geen sprake van een winstuitdeling, omdat hij de opbrengst grotendeels direct heeft teruggestort naar A bv.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X in verband met de huuropbrengst ab-inkomen heeft genoten. Dit geldt niet alleen voor de bedragen die niet zijn doorgestort naar A bv, maar ook voor de bedragen die wel zijn doorgestort naar A bv. De doorgestorte huuropbrengsten zijn namelijk ten gunste van X verwerkt in de rekening-courantverhouding met A bv. De huuropbrengsten zij dus, ten onrechte, niet verantwoord bij A bv. Uit de administratieve verwerking van de transacties heeft een vermogensverschuiving plaatsgevonden van A bv, aan wie de huuropbrengsten toekomen, naar X, die de huuropbrengsten feitelijk heeft genoten. Daarmee is A bv verarmd en X verrijkt. De inspecteur heeft dan ook terecht ab-inkomen bij X in aanmerking genomen. Ook is de gebruikelijkloonregeling terecht toegepast. X maakt namelijk niet aannemelijk dat bij A bv sprake is van een langdurige verliessituatie die aanleiding zou kunnen geven om de gebruikelijkloonregeling buiten toepassing te laten.
Lees ook het thema Gebruikelijk loon.
Wetsartikelen:
Wet op de loonbelasting 1964 12a
Wet inkomstenbelasting 2001 4.12
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting
Instantie: Rechtbank Noord-Holland
Editie: 2 maart