Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de performance package van de auto geen ander model maakt. Op de prijslijst van Mercedes-Benz is deze namelijk ook als een optie aangegeven. De naheffingsaanslag wordt ook in zoverre verlaagd.

X bv doet BPM-aangifte voor elf auto's met een datum eerste toelating van vóór 1 september 2017. Vanaf deze datum geldt een nieuwe CO2-meetmethode, wat leidt tot verschillende heffingsmodaliteiten voor binnenlandse en buitenlandse auto’s. In geschil is de naheffingsaanslag. Voor een Mercedes heeft de inspecteur alsnog de koerslijst van Autotelex toegepast in verband met de performance package. X bv had de koerslijst van XRAY toegepast en daarop de performance package als losse optie ingevuld. De inspecteur neemt het standpunt in dat sprake is van een ander model auto omdat de performance package al vanuit de fabriek op de auto zit.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de performance package van de auto geen ander model maakt. Op de prijslijst van Mercedes-Benz is de performance package als een optie aangegeven en het ziet alleen op het vergroten van het vermogen en een kleine aanpassing van het uiterlijk. X bv heeft terecht in haar aangifte de koerslijst van XRAY toegepast en daarbij een extra optie aangevinkt. De BPM is voor alle auto's mogelijk te hoog, omdat de CO2-uitstoot op een andere wijze is gemeten dan bij de aangifte bij invoer. In goede justitie wordt de uitstoot met 6 gram per km verlaagd (conform V-N 2021/48.2.5). De bezwaren zijn dus ten onrechte ongegrond verklaard. X bv krijgt daarom aanvullende bezwaarkosten van € 599,50 (11 x € 54,50). Voor de overige proceskosten en immateriële schade wordt verwezen naar de 'koepeluitspraak' (19/3721) met betrekking tot alle circa 1000 BPM-zaken van haar gemachtigde. Hierin is één totale proceskostenvergoeding van € 8349 en één immateriële schadevergoeding van € 15.000 toegekend.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Editie: 1 september

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen