Rechtbank Noord Nederland oordeelt dat de levering van een terrein met bouwwerken onder het maaiveld die potentieel bruikbaar zijn een levering van bebouwde grond is.

Gemeente X verkoopt in 2016 een perceel grond aan een afnemer ten behoeve van de bouw van een woon- en zorgcomplex. Gemeente X past op de levering de vrijstelling omzetbelasting toe. De opstallen waren al eerder tot op het maaiveld gesloopt. Onder het maaiveld zijn diverse bebouwingen aanwezig, zoals de ondergrondse verharding van een kolengoot, een asfaltweg, funderingspalen, en een kademuur. Deze bebouwing zou – net als in een naastgelegen perceel – potentieel gebruikt kunnen worden. De ondergrondse bebouwing beslaat ongeveer 38% van het perceel. De aanwezige bebouwing wordt voor rekening en risico van de koper gesloopt. In de gerealiseerde nieuwbouw is niets van de ondergrondse bebouwing gebruikt. Alleen de kademuur heeft zijn functie behouden. De inspecteur legt een naheffingsaanslag omzetbelasting op.

Volgens Rechtbank Noord Nederland moet de levering als een vrijgestelde levering van bebouwde grond worden aangemerkt. De grond moet niet als bouwterrein worden aangemerkt. Als bebouwing objectief gezien als gebouw gebruikt kan worden, is dat voldoende voor de kwalificatie als gebouw. Het feit dat de bedoeling van partijen is dat de bebouwing na de levering wordt gesloopt, leidt nog niet per definitie tot een kwalificatie als bouwterrein. Doorslaggevend is wat partijen hierover zijn overeengekomen. Als de koper verantwoordelijk is voor de sloop en daar ook de kosten van draagt, wordt in beginsel een bebouwd terrein geleverd. Dat deze bebouwing niet of nauwelijks ten behoeve van de nieuwbouw wordt gebruikt, maakt dat niet anders. Er is geen sprake is van verwaarloosbare bebouwing (zoals in Hoge Raad 7 december 2018, V-N 2018/66.11) ten opzichte van het geleverde perceel, aangezien zo’n 38% van de oppervlakte verhard is (wegen). Daarnaast kunnen ook de kolengoten en de kademuur als relevante bebouwing worden meegerekend. De rechtbank vernietigt de naheffingsaanslag omzetbelasting over 2016.

Lees ook het thema De levering van een bouwterrein: btw of overdrachtsbelasting?

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 11

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Editie: 3 december

14

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen