Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat geen sprake is van een bijzondere omstandigheid die rechtvaardigt dat de Audi S8 Quattro niet langer ondernemingsvermogen is en naar het privévermogen moet. De heer X stelt vergeefs dat de auto alleen nog maar privé werd gebruikt.

De heer X heeft een eenmanszaak. In het kader daarvan koopt X in mei 2012 een Audi S8 Quattro voor € 50.000, die als ondernemingsvermogen wordt geëtiketteerd. X gebruikt de auto zowel zakelijk als privé. Op 22 december 2012 wordt de auto overgebracht naar zijn privévermogen. Aangezien de boekwaarde op dat moment hoger is dan de 'opbrengst bij verkoop' wordt een boekverlies opgevoerd van € 16.700. In maart 2013 ruilt X de auto in voor een nieuwe Audi S8, die ook weer zakelijk wordt gebruikt. In geschil is of de eerste auto steeds tot het ondernemingsvermogen is blijven behoren en of het privégebruik van de auto's daarom terecht in 2012 en 2013 bij X is belast. Rechtbank Gelderland vernietigt de IB-(navorderings)aanslagen. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat geen sprake is van een bijzondere omstandigheid die rechtvaardigt dat de auto niet langer ondernemingsvermogen is en naar het privévermogen moet. X stelt vergeefs dat de auto vanaf 22 december 2012 alleen nog privé werd gebruikt. Zo is er geen rittenadministratie die zijn stelling objectief kan ondersteunen. Het boekverlies is dus terecht door middel van navordering gecorrigeerd en de bijtellingen voor privégebruik in 2012 en 2013 zijn ook terecht. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.120

Wet inkomstenbelasting 2001 3.8

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Rubriek: Inkomstenbelasting

Editie: 22 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

  427
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen