Een goedkeuring van het verlaagd BTW-tarief op digitale culturele evenementen vindt geen steun in het arrest-Geelen en is op dit moment in strijd met de Btw-richtlijn. Het kabinet is daarom niet van plan hiervoor op dit moment te voorzien in wettelijke maatregelen. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in antwoord op Kamervragen.

Wel heeft Nederland – net als een aantal andere lidstaten – bij de onderhandelingen over de Richtlijn tarieven ervoor gepleit om lidstaten meer beleidsruimte te geven om het lage BTW-tarief toe te passen op online culturele evenementen en daarbij afbakeningskaders te geven. De onderhandelingen over deze richtlijn worden door de huidige voorzitter van de Raad van de EU voortvarend opgepakt. Op dit moment is niet te zeggen wanneer de onderhandelingen tot een afronding komen.

De Btw-richtlijn bevat een expliciet verbod op toepassing van een verlaagd tarief voor elektronische diensten. In de zaak Geelen (V-N 2019/23.15) is volgens Vijlbrief niet beoordeeld of een digitale uitzending van een cultureel evenement een elektronische dienst kan zijn.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Omzetbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 31 maart

Informatiesoort: VN Vandaag

  309
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen