De strafkamer van rechtbank Overijssel oordeelt dat X de keten heeft uitgevoerd en gecoördineerd, waarin de BTW-carrouselfraude heeft plaatsgevonden en waaraan A bv heeft deelgenomen. Ook heeft X onjuiste BTW-aangiften laten indienen.

Naar aanleiding van een verzoek uit Duitsland, stelt de FIOD een onderzoek in naar de aankoop van personenauto’s door A bv. Tijdens dit onderzoek komt belanghebbende, X, in beeld. De FIOD stelt daarop ook een onderzoek in naar X. Uit dit onderzoek blijkt dat X betrokken is bij BTW-carrouselfraude en dat hij feitelijke leiding heeft gegeven aan het opzettelijk doen van onjuiste BTW-aangiften voor A bv en B bv.

De strafkamer van rechtbank Overijssel oordeelt dat X de keten heeft uitgevoerd en gecoördineerd, waarin de BTW-carrouselfraude heeft plaatsgevonden en waaraan A bv heeft deelgenomen. X is betrokken bij de autohandel door A bv en heeft daarin zelfs een spilfunctie vervuld. X heeft voor A bv opzettelijk op grote schaal frauduleus gehandeld met behulp van vals opgemaakte facturen. Vervolgens heeft hij op basis van een bedrijfsadministratie, waarin die valse facturen waren opgenomen, onjuiste BTW-aangiften laten indienen. Ook acht de rechtbank X schuldig aan het feitelijk leiding geven aan het indienen van onjuiste BTW-aangiften door B bv. De rechtbank veroordeelt X tot een gevangenisstraf van 30 maanden.

Lees ook het thema Btw-(carrousel)fraude.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 15

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Instantie: Rechtbank Overijssel

Editie: 9 januari

52

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen