Rechtbank Zeeland-West-Brabant honoreert het beroep van X op het vertrouwensbeginsel en oordeelt dat de koerslijstmethode kan worden toegepast. Gezien de uitlatingen van de inspecteur mocht X erop vertrouwen dat de door de inspecteur genoemde koerslijst van Xray bruikbaar is.

In verband met de registratie van een Audi 6 Avant 4.0 TFSI quattro doet X BPM-aangifte met een te betalen bedrag van € 1192. Naar aanleiding van een op zijn verzoek uitgevoerde hertaxatie stelt de inspecteur de te betalen BPM vast op € 5580. Hij gaat daarbij uit van de handelsinkoopwaarde in onbeschadigde staat op basis van de koerslijst van Xray. In beroep stelt X dat moet worden uitgegaan van de koerslijstmethode. De inspecteur is van mening dat deze methode niet kan worden toegepast en dat de verschuldigde BPM moet worden berekend aan de hand van de forfaitaire afschrijvingstabel.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant honoreert het beroep van X op het vertrouwensbeginsel en oordeelt dat de koerslijstmethode kan worden toegepast. Gezien de uitlatingen van de inspecteur mocht X erop vertrouwen dat de door de inspecteur genoemde koerslijst van Xray bruikbaar was om de handelsinkoopwaarde van de auto te onderbouwen. De rechtbank gaat bij het vaststellen van de historische nieuwprijs vervolgens uit van netto-catalogusprijs van de referentieauto en stelt deze vast op € 146.576. De rechtbank is verder van oordeel dat er geen ruimte is voor een waardecorrectie. Bij het invullen van de gegevens voor de koerslijst is al rekening gehouden met de verschillen en deze zijn dus verdisconteerd in de koerslijstwaarde. De rechtbank stelt de verschuldigde BPM vervolgens vast op € 5387.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 9

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 3 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

85

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen