De Staatssecretaris van Financiën maakt de Tweede Kamer deelgenoot van de laatste stand van zaken betreffende de FATCA. Hij vermeldt twee positieve resultaten die het gevolg zijn van overleg met de Amerikanen.

De Staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer deelgenoot gemaakt van de laatste stand van zaken betreffende de FATCA. Hij stelt dat de inspanningen van Nederland om in gecoördineerd Europees verband aandacht te vragen in de V.S. voor de problemen die Amerikaanse staatsburgers in Europa, Europese financiële instellingen en overheden van de lidstaten ervaren als gevolg van de FATCA, onlangs tot een positief resultaat hebben geleid.

Het eerste positieve resultaat is dat het enkel ontbreken van een zogenoemd Taxpayer Identification Number/ Social Security Number (TIN/SSN) in de rapportages over bestaande klanten die belastingplichtig zijn in Amerika, tot 2020 niet zal leiden tot een sanctie voor banken. Dit geldt alleen als banken wel voldoende inspanningen verrichten om dit nummer te verkrijgen en te rapporteren. Banken worden geacht voldoende inspanningen te hebben gedaan indien zij:

• de geboortedatum met de overige gegevens meeleveren;

• jaarlijks het verzoek aan de desbetreffende rekeninghouder om hun TIN aan te leveren herhalen; en

• voorafgaand aan hun rapportage over 2017 hun elektronische bestanden doorlopen om missende TINs als nog op te sporen.

De voorwaarde dat Amerikaanse Nederlanders een US TIN/SSN moeten aanvragen vervalt hiermee echter niet. De grote winst evenwel is dat financiële instellingen tot en met 2019 geen risico's meer lopen om, in het kader van FATCA, met zware (Amerikaanse) sancties te worden geconfronteerd als zij niet van al hun bestaande US Person rekeninghouders een US TIN/SSN in hun bezit hebben.

Als tweede positief resultaat noemt hij dat dat vanaf 1 oktober 2017 een aantal procedure- aanpassingen gaat plaatsvinden, om de TIN/SSN aanvraagprocedure te vereenvoudigen en vooral te verkorten. De verificatieprocedure van het geboortecertificaat zal bijvoorbeeld meer geautomatiseerd plaatsvinden. Hierdoor verwacht men dat de aanvraagprocedure voor ongeveer 80% van de gevallen tot ongeveer 1 maand verkort zal worden. Tot 1 oktober varieerde de duur van de verificatieperiode, afhankelijk van de Amerikaanse staat, van zes tot negen maanden.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 13 oktober

14

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen