Rechtbank Gelderland oordeelt dat art. 2:16 Awb geen rechtsgrond biedt om X bv te verplichten tot het aanschaffen van eHerkenning bij een commerciële partij om aan haar aangifteplicht te voldoen. De LB-naheffingsaanslag wordt vernietigd.

Omdat X bv de aangifte loonheffingen niet heeft ingediend, legt de inspecteur een LB-naheffingsaanslag op. X bv is het daar niet mee eens. Zij stelt dat zij wel degelijk de wil had om aangiften LH te doen maar dat zij dat niet heeft kunnen doen, omdat zij niet over eHerkenning beschikt en zij niet kan worden verplicht om eHerkenning bij een commerciële partij aan te schaffen. Er is volgens X bv geen wettelijke basis voor het doen van aangiften door middel van eHerkenning, zolang de Wet digitale overheid niet in werking is getreden.

Rechtbank Gelderland stelt vast dat art. 2:16 Awb wel een wettelijke basis zou kunnen bieden voor het verplicht stellen van eHerkenning, als dit bij wettelijk voorschrift wordt voorgeschreven. Nu de Wet digitale overheid nog niet in werking is getreden, biedt art. 2:16 Awb geen rechtsgrond om X bv te verplichten tot het aanschaffen van eHerkenning bij een commerciële partij om aan haar aangifteplicht te voldoen. Verder is de rechtbank van mening dat sprake is van een wettelijke verplichting tot het doen van aangifte en dat de mogelijkheid tot het voldoen aan die verplichting dan kosteloos moet zijn. De rechtbank vernietigt de naheffingsaanslag. X bv wil wel aan haar aangifteverplichting voldoen, maar kan dat niet.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 2:16

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Loonbelasting, Belastingrecht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 18 februari

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

12

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen