Rechtbank Gelderland oordeelt dat geen voorziening kan worden gevormd voor de lening die enkel dient ter bevrediging van de behoeften van de heer A en het sponsoren van zijn hobby.

Alle aandelen in belanghebbende, X bv, zijn in handen van de heer A, die in 1971 de amateur-voetbalvereniging H heeft opgericht. A is thans nog erevoorzitter van H. Vanaf 2011 verricht A via X bv managementdiensten voor derden. Alle sponsorbijdragen die A - en (later) X bv - ooit aan H heeft betaald, zijn door X bv vanaf 2011 als een lening geactiveerd. In 2013 wordt voor de lening een voorziening opgenomen van € 250.000. Na een boekenonderzoek zijn diverse Vpb-(navorderings)aanslagen en btw-naheffingslagen, alsmede vergrijp- en verzuimboetes opgelegd.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat geen voorziening kan worden gevormd voor de lening die enkel dient ter bevrediging van de behoeften van A en het sponsoren van zijn hobby. De lening is onzakelijk. Door geen Vpb-aangifte over 2011 te doen, is de aanmerkelijke kans aanvaard dat te weinig belasting zou worden betaald. Ook volgens de eigen winstberekening van X bv werd namelijk in dat jaar namelijk winst behaald. De 50% vergrijpboete is dus terecht. De verzuimboetes wegens het niet (tijdig) doen van de Vpb-aangiften zijn ook terecht. Ondanks dat X bv jarenlang ten onrechte geen btw-aangiften heeft ingediend, kan de bewijslast voor de meeste tijdvakken niet worden omgekeerd en verzwaard. De inspecteur heeft namelijk nagelaten dit per tijdvak goed te onderbouwen. Bovendien is X bv niet op de zitting verschenen en zij mag dus niet worden overvallen door een eventuele omkering van de bewijslast op grond van nieuwe argumenten (zie Hof ’s-Hertogenbosch 6 juli 2017, nr. 16/00263, V-N Vandaag 2017/1954). De 50% vergrijpboetes zijn passend en geboden. Vanwege het overschrijden van de redelijke termijn worden alle boetes wel met 10% gematigd tot een totaal van € 109.563.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67f

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Wet op de omzetbelasting 1968 34c

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Wet inkomstenbelasting 2001 3.8

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 8

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 27 november

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen