Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat mevrouw X niet is geschaad door het niet horen, maar zij krijgt wel het griffierecht vergoed. De verzuimboete van € 5278 is terecht, ondanks dat X door een adviseur onjuist zou zijn voorgelicht.

Mevrouw X woont in Nederland en bestuurt hier op 1 juni 2018 een auto met Pools kenteken. In geschil is de naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting over 9 mei 2014 tot en met 31 mei 2018, alsmede de 100% verzuimboete van € 5278. De auto is van het bedrijf waar haar man werkt. Hoewel de auto ieder weekend in Nederland is, is deze volgens X destijds alleen gebruikt om naar een bijeenkomst te gaan die werd gesponsord door dat bedrijf. Een tweede naheffingsaanslag is na een hoorzitting inmiddels vernietigd. X stelt primair dat de inspecteur in casu de hoorplicht heeft geschonden.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X niet is geschaad door het niet horen, maar zij krijgt wel het griffierecht vergoed. De andere aanslag is ambtshalve vernietigd nadat de inspecteur zelf onderkende dat deze - op grond van andere regelgeving - nooit afgegeven had mogen worden. Bij de onderhavige naheffing is als aanvangsdatum genomen de dag waarop de auto te naam is gesteld op de eigenaar. Dit leidt tot een lagere aanslag dan wat wettelijk mogelijk zou zijn. X maakt niet aannemelijk dat de auto haar later dan vanaf 9 mei 2014 of haar in een tussentijds tijdvak niet in Nederland ter beschikking heeft gestaan. De boete is ook terecht, ondanks dat X door een adviseur onjuist zou zijn voorgelicht. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 37

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 34

Algemene wet bestuursrecht 7:2

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Editie: 15 april

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen