Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X bij de levering van bouwkavels actieve stappen heeft gezet die niet passen bij het enkele beheer van privévermogen.

X koopt in 2015 een vrijstaande woning met schuur, weiland en verdere aanhorigheden. De onroerende zaak is vervolgens in kavels gesplitst. In 2016 verkoopt X twee daarvan, bestaande uit de woning met schuur. Medio 2019 sluit X met betrekking tot kavel 3, het weiland, een anterieure overeenkomst met de gemeente over het realiseren van vier bouwkavels voor nieuwe woningen. Hierbij bedingt de gemeente van X een vergoeding van € 98.349. In geschil is of X bij de latere verkoop van bouwkavels als BTW-ondernemer optreedt. In geschil zijn de naheffingsaanslagen omzetbelasting.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X actieve stappen heeft gezet die niet passen bij het enkele beheer van privévermogen. X stelt vergeefs dat zij de woning aanvankelijk zelf wilde betrekken, maar dat die niet geschikt bleek. De door X gevolgde werkwijze, die uiteindelijk heeft geleid of zullen leiden tot de verkoop en levering van alle kavels, is een duurzame activiteit. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 7

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 11 april

Informatiesoort: VN Vandaag

425

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen