Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de uitnodiging om de auto in Soesterberg te tonen, zijnde een enkele reis 51 km, bij afwezigheid van bijzondere omstandigheden niet disproportioneel of willekeurig is. Het feit dat de heer X geen handelaarskentekens van een vriend kon lenen, is geen reden om geen gehoor te geven aan de oproep.

De heer X koopt in een andere EU-lidstaat een Volkswagen Golf 2.0 GTD voor € 14.750 exclusief btw. De auto heeft ten tijde van de BPM-aangifte een leeftijd van 4 jaar en zeven maanden en de km-stand is 156.822. Volgens het bijgevoegde taxatierapport is de handelsinkoopwaarde € 4978, zijnde de koerslijstwaarde van € 11.832 minus schade van € 6854. Na de aangifte krijgt X bericht dat hij de auto in Soesterberg moet tonen. X weigert hieraan gevolg te geven, In geschil is de BPM-naheffing van € 1580. Rechtbank Gelderland stelt de inspecteur in het gelijk. X gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de uitnodiging de auto in Soesterberg te tonen, zijnde een enkele reis 51 km, bij afwezigheid van bijzondere omstandigheden niet disproportioneel of willekeurig is. Het feit dat X geen handelaarskentekens van een vriend kon lenen, is geen reden om geen gehoor te geven aan de oproep. Op grond van foto's en de schadecalculatie is aannemelijk dat de auto lichte schade heeft, maar niet tot de door X gestelde omvang. In goede justitie wordt de schade vastgesteld op € 1000 (inclusief btw). Hiervan is 72% aftrekbaar op de handelsinkoopwaarde. De naheffing wordt verminderd tot € 1414. Het beroep van X is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Rubriek: Bronbelasting, Belastingheffing van motorrijtuigen

Informatiesoort: VN Vandaag

Editie: 1 augustus

  830
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen