Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het resultaat uit overige werkzaamheden terecht op ruim € 4 miljoen is vastgesteld. De heer X stelt vergeefs dat zijn handtekening zou zijn vervalst en dat hij de stukken alleen heeft gebruikt om mensen op te lichten.

Bij de woning van de heer X is, na een melding van rook, begin 2013 een werkend XTC-laboratorium aangetroffen. Op het erf van de woning staat naast een loods ook een aantal paardenstallen en een rijbak. Op basis van door de politie in beslag genomen documenten stelt de inspecteur dat X op grote schaal in paarden en vlees handelt. In geschil zijn diverse IB-navorderingsaanslagen en de vergrijpboetes. Volgens X heeft hij de (vlees)documenten uit 2010 alleen gebruikt om mensen op te lichten.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het resultaat uit overige werkzaamheden voor 2010 terecht op ruim € 4 miljoen is vastgesteld. X stelt vergeefs dat zijn handtekening in de documenten zou zijn vervalst. Mede op grond van de eigen verklaringen van X bij de politie en de in beslag genomen documenten over contant betalingsverkeer maakt de inspecteur aannemelijk dat X een bedrijf exploiteert. Het oplichtingscenario van X is gezien de overdaad van het bewijs ongeloofwaardig. Gelet op de hoogte van het resultaat uit overige werkzaamheden maakt X niet aannemelijk dat de boetes financieel te zwaar zijn (zie HR 28 maart 2014, 13/00279, V-N 2014/16.7). De 50% boetes voor 2008 en 2009 zijn passend en geboden, met dien verstande dat deze vanwege het overschrijden van de redelijke termijn ambtshalve met 20% worden gematigd. De beroepen van X zijn ongegrond.

Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67f

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Editie: 9 juli

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen