Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de vragen beantwoord van de vaste commissie voor Financiën over het rapport ‘BTW op grensoverschrijdende diensten; Handhaving door de Belastingdienst’ van de Algemene Rekenkamer. Hieruit blijkt dat de tijdelijke voorziening voor het OSS-systeem uiterlijk in december 2023 wordt vervangen door een toekomstbestendige voorziening.

Alle aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer en De Europese Rekenkamer zullen in de toekomstbestendige voorziening zijn gerealiseerd. De voorziening voldoet ook aan de concerneisen Belastingdienst, de domeinarchitectuur Omzetbelasting en aan de eisen met betrekking tot managementinformatie, financiële verantwoording en risicoanalyse.

Op 2 december 2022 hebben 16.861 bedrijven Nederland als loketland gekozen. Alleen Duitsland heeft als loketland meer bedrijven geregistreerd. In totaal zijn er in de EU ruim 130.000 bedrijven geregistreerd. Door Nederland te kiezen als loketland heeft men in eerste instantie met de Nederlandse Belastingdienst te maken. Hierdoor is het voor de Belastingdienst ook makkelijker om een belastingcontrole in Nederland in te stellen.

Inmiddels worden ook al ervaringen opgedaan met de handhaving binnen de nieuwe situatie, waaronder het matchingsproces binnen de Invoerregeling. Van belang hierbij is dat het EU OSS-systeem een vrijwillige regeling is. De Belastingdienst wil vooral leren van geconstateerde verschillen: wat is de foutoorzaak en hoe kunnen we het proces verbeteren?

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 27 februari

19

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen