De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst energieleveranciers er op dat zij afnemers goed, duidelijk en transparant moeten informeren over de manier waarop zij de tijdelijke verlaging van de belasting op aardgas, elektriciteit en warmte doorberekenen aan consumenten. De tijdelijke btw-verlaging is bedoeld om consumenten tegemoet te komen in de gestegen energiekosten.

De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming is tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd van 21 procent naar 9 procent. Deze belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening. Energieleveranciers moeten hun klanten duidelijk uitleggen hoe zij de btw-verlaging in deze periode verrekenen. Om consumenten direct te laten profiteren van de belastingverlaging kunnen leveranciers bijvoorbeeld het termijnbedrag in deze periode tijdelijk aanpassen.

De ACM wijst leveranciers er ook op dat zij de btw-verlaging niet moeten gebruiken voor doen van tijdelijke ‘stuntaanbiedingen’. De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming is 21 procent en wordt (vooralsnog) voor slechts 6 maanden verlaagd. Omdat consumenten over het algemeen langer dan 6 maanden klant zijn bij een leverancier roept de ACM leveranciers op met 21 procent btw te blijven rekenen als zij een consument een aanbod voor een (nieuw) energiecontract doen. Dit is ook belangrijk omdat consumenten een aanbod van een leverancier moeten kunnen vergelijken met dat van andere aanbieders.

Bron: ACM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

  260
Gerelateerde artikelen