Woningzoekenden kunnen vanaf volgend jaar waarschijnlijk minder geld lenen voor de aankoop van een huis. Omdat bijna alles duurder wordt, moeten huishoudens worden beschermd tegen te hoge maandlasten voor hun woning. Die verwachting spreekt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uit in het AD.

Het is niet nodig om de leennormen nu al aan te passen, zegt Marcel Warnaar van het Nibud. "In de bestaande normen is rekening gehouden met tegenvallers, zoals tijdelijk verlies van werk of onverwachte uitgaven in een huishouden. Dat volgend jaar de leennormen scherper worden, ligt wel in de lijn der verwachting. Inflatie zorgt ervoor dat je minder ruimte hebt voor woonlasten, dus dat is logisch", zegt hij in het AD.

De Nederlandsche Bank heeft de afgelopen jaren meermaals gepleit voor strengere leennormen. Die hadden volgens DNB ervoor kunnen zorgen dat de prijsstijgingen van huizen zouden zijn afgeremd. De prijzen zijn losgezongen van de rest van de economie, waardoor het risico op prijsdalingen groter is geworden.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huwelijksvermogensrecht, Inkomstenbelasting

  587
Gerelateerde artikelen