De winnaar van de Stevensprijs 2020, Arthur van der Linden

Op vrijdag 22 januari heeft de vakjury tijdens een druk bezochte livecast in de Hilversumse studio Arthur van der Linden aangewezen als winnaar van de Stevensprijs 2020. Het is voor de zesde keer dat de Stevensprijs werd uitgereikt en voor de eerste keer dat een fiscalist van de Belastingdienst de prijs krijgt.

Arthur schrijft regelmatig voor het Weekblad fiscaal recht. Als basis voor zijn publicaties gebruikt hij een zelfontwikkeld microsimulatiemodel voor het inkomstenbelasting- en toeslagensysteem. In dat model zijn alle rekenregels uit wet- en regelgeving vertaald naar een, per belastingjaar wendbare, SAS Base-code. Door de directe aansluiting bij wet- en regelgeving verhelpt dit model het probleem dat "geen enkel leven zich voegt naar de mediaan van een statistisch model" (Troonrede 2019).

De jury, bestaande uit Stan Stevens, Robert Jan Koopman, Jeroen Knuist en Allard Lubbers, vond het dit jaar opnieuw moeilijk om een keuze te maken in een 'sterk concurrentieveld' met de twee andere genomineerden, Michelle de Reus en Gerhard Grauss. Alle leden van de jury waren het eens over de voortreffelijke kwaliteit van de artikelen die Van der Linden in het Weekblad fiscaal recht heeft geschreven. Met name de duiding en analyse van economische data, zijn praktische verbetervoorstellen voor samenleving en fiscaliteit en de toegankelijkheid van zijn bijdragen hebben de jury uiteindelijk doen besluiten om hem als winnaar aan te wijzen.

Van der Linden (1992) is een breed opgeleid fiscaal econoom. Hij begon zijn carrière bij de Belastingdienst als Tax Talent Trainee. Inmiddels is hij daar werkzaam als Business Analist. Daarnaast is hij verbonden aan Tilburg University als vakcoördinator en docent van het vak Introductie Tax Technology. Bij zowel de Belastingdienst als Tilburg University zet hij de achterliggende wiskundige en statistische werking van algoritmes in juridisch perspectief.

Van der Linden noemde zijn ouders, vriendin en collega's in zijn dankwoord.

Foto: Een 'still' uit de live-uitzending. Van links naar rechts Michelle de Reus, Arthur van der Linden, Alexander Oldeman (Wolters Kluwer), Sjoerd van Ramshorst (sportpresentator) en Gerhard Grauss. Vanwege de coronabeperkingen vond de prijsuitreiking plaats in een Hilversumse studio en werd de feestelijke uitreiking sober uitgevoerd. 

Kunstwerk

Bij de prijs hoort naast een geldbedrag van € 2.000 een kunstwerk. Elk jaar wordt aan een beeldend kunstenaar gevraagd om speciaal voor de winnaar een kunstwerk te maken. Dit jaar was het de beurt aan de Hongaars-Nederlandse beeldhouwer Sándor Sinko. Hij creëerde speciaal voor de winnaar van 2020 een bronzen figuur. De twee andere genomineerden, Michelle de Reus en Gerhard Grauss, kregen een kleiner beeldje van de kunstenaar.

-----------------------------------

De Stevensprijs
Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door Wolters Kluwer aan een jonge auteur die complexe fiscale materie op eenvoudige wijze weet te verwoorden. Naast de eer ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.000,- en een kunstwerk. De winnaars van voorgaande jaren zijn Martijn Schippers (2019), Simon Cornielje (2018), Coen Maas (2017), Isabella de Groot (2016) en Madeleine Merkx (2015).

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

95

Gerelateerde artikelen