Het artikel in het Financieele Dagblad (FD) van 5 december 2018 over het standpunt van de Belastingdienst in de proefprocedure over de vermogensrendementsheffing heeft geleid tot kritiek bij specialisten en tot prompte Kamervragen.

De Belastingdienst heeft bij de Hoge Raad bepleit dat vastgoed en beleggingen weinig risicovol zijn en het rendement weer richting het fictieve rendement van 4% gaat.

De Kamerleden Omtzigt (CDA) en Lodders (VVD) hebben donderdag Kamervragen gesteld naar aanleiding van het artikel. Zij zijn benieuwd of het kabinetsbeleid is om beleggingen in AEX-fondsen te kwalificeren als weinig risicovol. Daarnaast vragen beide Kamerleden wanneer het kabinet invulling gaat geven aan de toezegging om de box 3-heffing meer te baseren op reële rendementen.

In een radio-uitzending op BNR hebben Karel Mercx, beleggingsspecialist bij Beleggersbelangen en fiscalist Cor Overduin van Grant Thorton gezegd dat ze de mening van de Belastingdienst absoluut niet delen. “Als de rente op staatsobligaties op basis van de verwachtingen van de Belastingdienst daadwerkelijk gaat stijgen naar 4%, zullen de rendementen op vastgoed en aandelen juist gaan dalen. De rendementen op vastgoed en beleggingen komen dus totaal niet in de buurt van de fictieve rendementen voor de inkomstenbelastingheffing in box 3”, bekritiseerde Mercx de opvatting van de fiscus.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Inkomstenbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  377
Gerelateerde artikelen