Minister Lodewijk Asscher roept de Europese Commissie op vast te houden aan een voorstel voor betere beloning van in het buitenland gedetacheerde werknemers. Het uitgangspunt 'gelijk loon voor gelijk werk' zou leidend moeten zijn.
Deze week trokken elf lidstaten een gele kaart tegen het voorstel. De (vooral Oost-Europese) landen die bezwaar maakten, vrezen hun concurrentievoordeel kwijt te raken. Volgens het voorstel zouden voor bijvoorbeeld een Roemeen die in Nederland gaat werken, dezelfde arbeidsvoorwaarden gaan gelden als voor een Nederlandse werknemer; Oost-Europese werknemers zijn in dat geval niet meer goedkoper. Het gevaar dat een Nederlandse chauffeur zijn baan kwijtraakt aan een Roemeense collega, wordt dan ook kleiner.
 
Een gele kaart kan worden getrokken als lidstaten vinden dat een onderwerp niet op Europees, maar op nationaal niveau thuishoort. Europarlementari√ęr Dennis de Jong (SP) vindt dat een Europese regeling hier bij uitstek nodig is. In geval van een gele kaart moet de Europese Commissie het voorstel heroverwegen. Zij kan het voorstel daarna intrekken, aanpassen maar ook handhaven. Asscher vindt dat de Europese Commissie haar poot stijf moet houden.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

0

Gerelateerde artikelen