ABN AMRO, Rabobank en ING hebben rekeningen van tientallen rekeninghouders geblokkeerd die belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten. De banken hebben dat besluit genomen om zo in contact te komen met die klanten. Dat meldt Reporter Radio op basis van eigen onderzoek.

Daan Durlacher van belangenvereniging Americans Overseas heeft de afgelopen maanden enkele meldingen per dag binnengekregen. Het gaat om klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. "Dit is chantage met je eigen geld. Schandalig dat een bank dit kan en moet doen om in contact te komen met klanten", zegt hij in de radio-uitzending.

De situatie is het gevolg van Amerikaanse wetgeving, de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), waar ook Nederlandse banken aan gebonden zijn. De betreffende Nederlanders zijn, doordat ze bijvoorbeeld in de VS geboren zijn, zowel hier als in Amerika belastingplichtig.

Banken dienen het Amerikaanse fiscaal nummer van de betreffende Nederlanders te kunnen overleggen. Maar veel mensen hebben dat niet. Zo'n nummer aanvragen duurt maanden en het enige alternatief is het Amerikaans staatsburgerschap opgeven.

Bron: Redactie TaxLive

Carrousel: Carrousel

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

Informatiesoort: Nieuws

  1503
Gerelateerde artikelen