De ING en de ABN Amro hebben met succes de 'relatie' met twee klanten verbroken nadat de banken geen bevredigende verklaringen kregen van hun klanten voor het vele contante geld dat op hun betaalrekeningen werd gestort. De ING moest dat afdwingen via de rechter, bij de ABN Amro was een ongegronde klacht van de klant bij het klachteninstituut Kifid voldoende.

ING beheerde een betaalrekening van een autobedrijf. De bank had die relatie beëindigd omdat het autobedrijf een onacceptabel risico zou vormen voor haar integriteit als financiële instelling en voor haar reputatie. Het bedrijf had namelijk geen bevredigende verklaring voor het vele contante geld dat in de onderneming omging, vaak in coupures van 500 euro.

Inmiddels zijn aan het autobedrijf en de (voormalige) bestuurders ervan flinke straffen opgelegd voor het leiding geven/deelnemen aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift, witwassen en verboden wapenbezit. De plicht/het recht van ING tot beëindiging van de relatie weegt volgens de rechter zwaarder dan het belang van het autobedrijf bij het behoud van een betaalrekening. De relatie met de (voormalige) bestuurders van het autobedrijf, die ook in privé bankierden bij ING, mocht van de rechter eveneens worden beëindigd.

Bij de ABN Amro speelde een minder ernstige zaak met een particulier die gedurende een aantal maanden een totaalbedrag van € 54.350 aan contante gelden had gestort op zijn betaalrekening. Bij een cliëntenonderzoek vroeg de bank aan de klant naar de herkomst van de gestorte bedragen. De informatie die de klant had verstrekt was volgens de bank niet voldoende waarop nadere regels werden opgelegd ten aanzien van het gebruik van zijn betaalrekening.

De klant had hierop zijn betaalrekening bij de bank opgezegd en klaagde bij het Kifid over het cliëntenonderzoek en de handelwijze van de bank. De klachtencommissie van het Kifid oordeelt dat de bank het cliëntenonderzoek had mogen uitvoeren en dat niet is gebleken dat de handelwijze van de bank te wensen overliet.

Witwassen

Banken ondersteunen de nationale aanpak die de ministers Hoekstra (Financiën) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op 1 juli 2019 presenteerden om witwassen tegen te gaan.

In Nederland gaat naar schatting jaarlijks voor 16 miljard euro aan zwart geld rond, voor het overgrote deel gerelateerd aan drugshandel en fraude. Door banken zijn vorig jaar 245.000 ongebruikelijke transacties gemeld aan de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Dit is 58% meer dan in 2019. Hiervan zijn er 40.382 als verdacht aangemerkt. Dit is 16%, twee keer zoveel als het jaar ervoor, becijferde de FIU.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Financiële administratie, Strafrecht

108

Gerelateerde artikelen