Criminele geldstromen blijven nog te vaak onopgemerkt, meldt Het Financieele Dagblad. Deze conclusie, met een duidelijke waarschuwing voor blinde vlekken in het witwasonderzoek, komt niet van toezichthouder De Nederlandsche Bank, maar van de banken zelf. Samen met opsporingsdiensten hielden zij de afgelopen zes maanden hun onderzoeksmethodes tegen het licht.

Er kan nog veel verbeteren in het klantonderzoek, zo is te lezen in het rapport Financial Crime Threat Assessment of The Netherlands. Exact wat wordt zorgvuldig geheim gehouden. De initiatiefnemer voor de dreigingsanalyse, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), wil criminelen niet wijzer maken dan ze al zijn.

Er zijn twee versies van het onderzoeksrapport in omloop. De spannendste wordt alleen gedeeld met banken en deelnemers aan de analyse. In deze versie, waarvan het FD een glimp mocht opvangen, staan, naast alles wat banken wél opvalt, ook scenario's die buiten hun blikveld vallen. Het gaat om zaken als crypto en ondergronds bankieren.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

407

Gerelateerde artikelen