De Nederlandse overheid was na de Russische invasie van Oekraïne slecht voorbereid op het uitvoeren van sancties. De Belastingdienst hield niet bij wie op een sanctielijst stond, grootbank ING vroeg extra tijd, meldt NRC.

De Belastingdienst hield tot aan de Russische invasie van Oekraïne jarenlang niet bij welke personen en bedrijven in hun systemen op een sanctielijst stonden. Zo had de dienst gesanctioneerden uit "bijvoorbeeld Syrië en Iran" niet in beeld, evenals Russen die sinds de Krim-inval in 2014 op de Europese sanctielijst stonden. Na de invoering van nieuwe sancties tegen Rusland in februari 2022 was daarom een "inhaalslag" nodig op de hele sanctielijst.

Dat blijkt uit interne stukken van het ministerie van Financiën, die NRC heeft verkregen na een beroep op de Wet open overheid. Het ministerie openbaarde afgelopen maand enkele honderden pagina's interne documenten en correspondentie met betrekking tot de Rusland-sancties, nadat NRC hier in mei 2022 om had gevraagd. Uit de stukken blijkt duidelijker dan tot nu toe bekend was hoe slecht voorbereid de Nederlandse overheid was op uitvoering van dergelijke maatregelen.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

290

Gerelateerde artikelen